Киберрисковете влизат в приоритетите на застрахователите

Няма точни изчисления на пазара колко са загубите от киберпрестъпления, които засягат застраховането, но те са са за милиарди. Застрахователите все повече работят с брокери, за да идентифицират къде е рискът на клиента.

Този проблем се разисква на тридневна Европейска регионална конференция на WBN (Worldwide Broker Network) за 2020 г. в София. Участие в нея вземат повече от 160 представители от Европа, Близкия Изток, САЩ и Африка. Сред тях са застрахователите AIG, Zurich и Lloyd's, Vienna Insurance Group, Generali България, UnitedHealth Group, Европейската Асоциация на застрахователните брокери (BIPAR). Домакин на форума е Застрахователeн брокер Балкан АД.

Предизвикателствата

„WBN е създадена да обслужва международни клиенти. Сред въпросите, които се обсъждат, има чисто професионални – как да обслужваме клиентите си, какво се случва в брокерския бизнес в САЩ  и как това се отразява на европейския брокерски бизнес. От по-широк обществен интерес е въпросът с киберзастраховането", посочи Мария Велева, изпълнителен директор на ЗБК Балкан. "Това, на което са свидетели нашите партньори от развитите страни, е фактът, че традиционните застраховки – имуществено застраховане и застраховане на отговорности, за които фирмата отговаря пред клиенти, служители и трети лица, все повече се повлияват от кибер рисковете.“ 

Тя посочи, че брокерите, които са посредници в застраховането, работят тясно със застрахователите, за да идентифицират точно риска „Все повече навлизаме в сфери, които за застрахователите са нови и ние полагаме усилия да защитим клиента“, разкри Велева и даде примери за предизвикателствата пред бизнеса.

Международните застрахователни експерти акцентират на подхода, който трябва да имат брокерите. Докато за различни видове клиенти и за тези, които работят онлайн, най-важното е да защитят личната база на клиентите, то за фирмите с производствени мощности е да се предпазят от киберриск, който може да причини най-големи вреди.

Зависимостите

„Такъв пример е противопожарното оборудване на предприятията, което е свързано със системи, които се управляват автоматично“, разкри Себастиян Хес, съветник по кибер риск в AIG EuropeS.A. Той и колегата му Шариф Гарднър, директор трейнинг обслужване в AXIS Capital на LLOYD, коментираха как от единичен риск, който засяга едно предприятие, могат да пострадат всички производствени системи, независимо от държавата, в която е отделното производство.

„Досега смятахме, а и машините и системите бяха направени така, че те обслужваха една производствена единица, в една държава, но сега са свързани по такъв начин, че злонамереното проникване в една база данни в една страна може да засегне всички експозиции в света. Това е е една от тенденциите при киберрисковете“, напомни Мария Велева и допълни, че втората е, че защитата на имуществото на клиентите все повече е свързано с киберриска заради автоматичните системи.

 

Киберрисковете влизат в приоритетите на застрахователите

 

 

Свързаност

„Един от примерите показва как една автоматична спринклерна система на противопожарна инсталация може да се задейства дистанционно и да причини увреждане на имущество и то когато никой не присъства в предприятието, който да оперира с нея“, каза Вария Велева и обясни, че по електронен начин системите се пробиват злонамерено и предизвикват щети.

Друг пример по думите ѝ е ремонтът на амтомобили, когато всичко в сервиза става автоматично с роботи. При тази дигитализация на машините също трябва да се предвиди защита.

През последните няколко месеца към застрахователните брокери има и въпроси колко би струвала застраховката при неблагоприятно въздействие от търговските войни – имуществени рискове, загуба на доход и печалба.

„Има капацитет на пазара, може да се котира тук и не е необходимо да се прави сложен процес и да се изнася рискът навън", съветва изпълнителният директор на Застрахователeн брокер Балкан.

Дебатите

Участниците от фирмите членки на WBN ще обсъдят застрахователните регулации от европейска и международна гледна точка, най-добрите практики за постигане на международен клиентски и продажбен успех, дигитализация, работата по щети като инструмент за продажби и ключови елементи за разработване на ефективни международни програми за придобивки на служителите.

В последния ден на конференцията група от брокери ще се срещне с компании от региона на Балканите с фокус върху водещи пазарни практики за защита на инвестициите за частни фондове/ рисков капитал, стартъпи и портфолио компании.

Мария Велева разкри, че застрахователните брокери имат няколко меморандума, които споделят при добрата си практика – единият е антитръст резолюция – нови документи, които се отнасят до обединените отговорности, където водещи брокери от големите развити страни поемат отговорност пред големи концерни и конгломерати от фирми с голям обем и голямо географско разпространение.

„Ще се изработи документ за уеднаквяване на нашата отговорност, както на по-малките държави, които обслужват техните инвестиции, така и на големите брокери, които класират рисковете“, информира тя и припомни, че WBN е най-голямата в света верига от независими застрахователни брокери и четвъртата по големина сред всички брокерски вериги. Създадена през 1989 г. от девет европейски брокера, днес веригата има над 115 фирми членки, в повече от 500 офиса на шест континента, с 5,6 млрд. долара приходи от застрахователно посредничество и консултантски услуги.

 

Петя Стоянова

Станете почитател на Класа