Епъл призна за проблем в Айфон

Apple призна за софтуерен проблем, който може да доведе до подмяна на микрофона при някои от нейните смартфони, съобщи сайтът MacRumors.com. Във вътрешен документ до сервизните центрове, изтекъл пред сайта, компанията предупреждава, че версиите на операционната система iOS 11.3 и 11.3.1 могат да извадят от строя микрофоните на iPhone 7 и iPhone7 Plus, като те да не могат да бъдат използвани по време на разговор или във видеочата FaceTime.

От компанията съветват сервизните центрове първо да посъветват клиентите да „откачат" всички свързани с Bluetooth устройства с телефона. Ако това не даде резултат, специалистите трябва да направят аудиодиагностика и при излизането на кодове за грешка да сменят микрофона или да заменят апарата.

Любопитното в случая е, че софтуерът води до хардуерен проблем. Обикновено при подобни инциденти е необходимо допълнение на софтуера, което поставя нещата в ред. Няма обяснение как се причинена повредата, но е възможно поради прекалено нагряване някой от компонентите на микрофона да блокира. Затова експерти дават златното правило: ако вашият смартфон не е най-нов модел, не бързайте да обновявате софтуера му, преди да сте сигурни, че ъпдейтът няма да навреди на телефона ви.

Това далеч не е първият случай, при който с нова версия на операционната система iOS се получават проблеми. През 2011 г. смартфоните iPhone 3G бяха почти блокирани с излизането на iOS 4 заради забавянето на работата им. В последния случай могат да възникнат притеснения за потребителите, ако се налага смяна на компонент, а телефонът вече не е с гаранционно покритие.

Станете почитател на Класа