"Алибаба" с нова важна придобивка

Китайският гигант в електронната търговия „Алибаба" обяви, че е придобил пълен контрол върху водещата компания за доставка на храни в страната Ele.me срещу 9,5 млрд. долара. Сделката е най-новата заплаха за конкуренцията в засилващата се трескава битка между големите производители на технологии „Алибаба" и „Тенсент" в бързо развиващите се китайски пазари за онлайн поръчки на храни и цифрови плащания.

Досега „Алибаба" и неговата финансова ръка „Ант" бяха собственици на 43% от шанхайския стартъп, но след сключването на споразумението той ще бъде изцяло погълнат от тях.

Мобилното приложение Ele.me (в превод „Гладен ли сте?") оперира в над 2000 града на територията на Китай и от средата на 2017 година насам има повече от 260 млн. абонати. За да обслужва всичките си клиенти, компанията разполага и с цяла армия доставчици, които се придвижват на скутери – по-конкретно 3 млн.

От изявлението на „Алибаба", лидер в електронната търговия заради изключително популярната си онлайн платформа за пазаруване „Таобао", става ясно, че след сливането Ele.me ще бъде превърнат в нещо много повече от доставка на ястия.

„Бързата услуга за доставки Ele.me ще се разраства въз основа на опита си в доставката на храни и ще предоставя на потребителите по-широка гама от продукти и услуги при поискване. Това разширяване на бизнеса ще позволи на Ele.me да използва по-ефективно големия си набор доставчици, които понастоящем изпълняват поръчки в градовете в Китай", заявиха от „Алибаба".

Поглъщането е отражение на желанието на китайския гигант да интегрира своите онлайн услуги за електронна търговия с физически „офлайн" услуги и по този начин да си осигури по-голяма инерция на растежа.

Станете почитател на Класа