Тръмп блокира сделката за Куалком заради националната сигурност

Доналд Тръмп блокира опит на сингапурска компания за микрочипове да погълне американския си конкурент „Куалком". Ако беше осъществена, сделката щеше да бъде най-голямата в историята на технологичната промишленост.

Сингапурската фирма „Броудком" 4 месеца отправяла оферти и вдигнала предложението си на 121 млрд. долара. По препоръка на свои съветници, Тръмп взел решение да не разреши сделката, с аргумент, че тя застрашава националната сигурност. Макар и да не е позната извън технологичната сфера, „Куалком" е водещ производител на процесори в света, а на нея разчитат гиганти като „Епъл" и редица други компании.
Има надеждни доказателства, които ме карат да вярвам, че „Броудком", придобивайки „Куалком", може да предприеме действия, които заплашват да накърнят националната сигурност на САЩ", казва Тръмп в заповедта, подписана в понеделник вечер във Вашингтон.

Заповедта подчертава твърдата позиция, която администрацията на Тръмп пое по отношение на чуждестранните поглъщания на американски технологични компании. През септември той блокира друга продажба, подкрепян от Китай. Сделката щеше да е за 1,3 млрд. долара. Това е едва четвъртият път в рамките на четвърт век, в който президент на САЩ спира чуждестранното поглъщане на американска фирма на основание национална сигурност. Най-малко половин дузина технологични сделки бяха прекратени по време на управлението на Тръмп.

„Броудком" заяви в изявление, че преглежда заповедта и че „категорично не е съгласна, че предложеното придобиване на Qualcomm поражда опасения за националната сигурност".

Станете почитател на Класа