Виваком със значителни приходи

Виваком е най-големата телекомуникационна компания у нас и за 2017 г., като годишните й приходи достигат 890 млн. Лева. Това е 1.6% ръст на годишните приходи, съобщи изпълнителният директро на комапията Атанас Добрев. С този резултат мобилният оператор се обявява за лидер на българския пазар за пета година поред с пазарен дял от 29%.
Благодарение на тези позиции, телекомът е успял да осигури рефинансирането на облигационната емисия от 400 млн. евро. Преди най-големия ѝ падеж компанията майка БТК е намерила нов кредитор и по-добри условия на финансиране.
"Успяхме да рефинансираме облигацията със синдикиран заем, който бе аранжиран от Citi Bank", каза Добрев. „Очакваме в рамките на следващия месец облигацията да бъде погасена в комбинация с новия заем и средства от нашия баланс", допълни той, цитиран от Investor.bg.
Кредитор става консорциум от 12 банки и инвестиционни фондове. Договорено е финансиране за 350 млн. евро, което ще позволи да се рефинансира облигационната емисия с падеж през ноември. Новата лихва е значително по-ниска от досегашната и е около 3,5%. Удължен и увеличен е и размерът на договора със Societe Generale за револвиращия кредит на компанията.
Към края на 2017 г. общият брой клиенти на мобилни услуги е 3 085 000, като се отчита ръст на дела на клиентската база на абонаментен договор – 89% спрямо 87% в края на 2016 г. Компанията отчита, че е привлякла 147 хил. Абоната с пренесени номера.
Делът на приходите от мобилен интернет в общите приходи от мобилни услуги продължава да се увеличава, като за четвърто тримесечие на 2017 година достига 37% спрямо 33% за същия период на 2016 г., като обяснението е с голямото покритие на населението и на територията с 4G технологията.
Седномесечните приходи от потребител възлизат на 11.4 лв. по данни за четвърто тримесечие на 2017 г.

Станете почитател на Класа