Токът ще поскъпва, с АЕЦ „Белене“ - още повече

Електроенергията, така или иначе, ще поскъпва, особено ако се увеличи производството на ток от възобновяеми енергийни източници. Причината е, че инвестициите в единица зелена мощност са доста по-скъпи от традиционните, а в добавка токът от тях се изкупува задължително. После ни се препродава. По този начин всяка инвестиция се заплаща от потребителя. Тъй като обаче това е приоритет на страната ни, няма как да се избегне.
Но енергията ще поскъпне и заради не чак толкова нови или модерни проекти – например заместващите мощности в енергийния комплекс „Марица-изток“, които отсега имат дългосрочни договори за изкупуване, макар да не са произвели и един киловат. Дългосрочният договор обаче има смисъл само ако произвеждаш сравнително евтино, а продаваш скъпо.
Ако пък бъде построена и АЕЦ „Белене“, електроенергията ще поскъпне още повече. Главно заради огромната инвестиция от около 10 млрд. евро, необходима за построяването на централата. Времето, когато се планираше новият атомен ток да се изплаща от чуждия потребител, обаче отмина заедно със срива на цените на регионалния пазар. Сега вътрешният пазар се очертава като най-перспективен и най-гарантиран.

Станете почитател на Класа