Пак нови фактури за ток, а дали и с нови цени?

От юли се очаква да бъде сложен нов ред във фактурите за ток. На тях ще се изписват количествата електроенергия, които идват от когенериращите мощности. Чрез този нов ред се очаква цената, която плаща потребителят, да стане по-прозрачна, уверяват ни от енергийния регулатор. Доколко това е вярно, ще решат потребителите впоследствие. За тях обаче е важно този нов ред да не им струва допълнителни разходи, калкулирани във фактурата. Според шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев въведението няма да се отрази на цената на тока.
От чешката компания ЧЕЗ обаче не са на това мнение – оттам вече обясниха, че тези суми досега не са били калкулирани в цената на тока. Което си е намек за после...
Въпросът с фактурите има и друго измерение. Съгласно наредбите на енергийния регулатор всички абонати на енергото в Западна България трябва да получават сметките си в пликове. Но след като трябва да бъде еднакво отношението към всички дружества, то защо ЕВН и Е.ОН не изпращат фактурите за тока в пликове? И доколко комисията е сигурна, че всички абонати на ЧЕЗ получават сметките си така?
В момента всички погледи са вперени в идеята за задържане цената на тока. Трудна ще бъде тази задача на ДКЕВР, при условие че трите електроразпределителни дружества поискаха увеличение. Поскъпване ще пожелаят НЕК и АЕЦ „Козлодуй“, които са основните доставчици на енергия за бита. А с цената за когенерациите мисията става почти невъзможна.

Станете почитател на Класа