Задълженията към фирмите не са мит

До 10 дни правителството да подпише споразумение със строителните фирми докога и как ще им плати задълженията. Компаниите, които си чакат парите, да имат право на данъчна ваканция, както и да се ускорят процедурите за започване на проектите с европейско финансиране. Това поискаха от министър-председателя Бойко Борисов представители от Камарата на строителите в България. Според тях строители, управляващи, политици и общини се намират в една лодка. Затова всички трябва да поемат своите отговорност и парите на строителите да се платят веднага, защото секторът се нуждае от свеж ресурс, за да оцелее в кризата.
Колкото и някои хора да си мислеха, че задълженията на държавата към бизнеса са силно преувеличени, те се оказват реалност, а ефектите от безпаричието нарастват като снежна топка. Сметките показват, че държавата дължи около 600 млн. лв. на строителния бранш. Секторът, който преди две години „преживя“ истински бум, в момента е пред фалит.
Експерти прогнозираха, че кризата ще изчисти сектора от случайно попадналите „строители“ в него и на практика ще наложи истински бизнес правила. Като че ли браншът наистина се поизчисти, но сега и най-големите вече трудно издържат. Търпението на строителите наистина е на изчерпване и очакват и държавата да си плати сметката.

Станете почитател на Класа