Активен потребител означава активна позиция

Според проучване на асоциация „Активни потребители“ всеки четвърти у нас признава, че не знае нищо като потребител или че не иска дори да научи правата си в тази връзка. Освен това близо 30 на сто от хората си казват най-искрено, че бездействат при затруднение с изплащането на банкови кредити например. А има и такива, които си решават проблема, като изтеглят нов заем (7% според изследването).
Цифрите са тревожни, защото няма как в 21-ви век да сме адекватни и адаптирани към бързите промени, ако не отстояваме активна позиция.
Няма нищо лошо или срамно в това да не знаеш нещо или да попиташ за него, вместо да си затваряш очите с надеждата, че проблемът ще се реши от само себе си. Затова не можем да си затворим очите и за ответната страна. Защото и банките, респективно компаниите, чиято услуга ползваме, невинаги си дават много труд да обяснят в подробности „написаното с най-дребен шрифт в долния ъгъл на страницата/договора“ или просто не им изнася да го правят.
С такъв подход обаче далеч не се стига. Рано или късно „измяната“ излиза наяве и в крайна сметка никой не излиза печеливш. Напротив, нарушеното доверие е като в брака - двете страни имат взаимна сметка, докато са заедно, но разводът им излиза скъп.

Станете почитател на Класа