Държавните дългове към бизнеса потъват в мъгла

По последни данни на Българската стопанска камара дълговете на държавата и общините към частни фирми документирано вече са 617,7 млн. лева, но цифрата все още не е окончателна. Очакванията са те да достигнат поне 1,5 млрд. лева, но все още не е ясно кога и как ще бъдат разплатени.
Починът на финансовото министерство да събере „справки“ от всички ведомства, които са възложители на обществени поръчки, въпреки гръмките обещания досега удря на камък. Или просто не се огласяват данни за тях.
Официалното съобщение, че според ведомството на Симеон Дянков държавата дължи 600 млн. лева на бизнеса и до края на март ще плати половината от тях, меко казано, звучи несериозно. Не може да си преброил дълговете, а да не знаеш чии са те. От финансите обаче твърдят точно това. Да не говорим, че информацията оттам дойде само ден след първото съобщение на стопанската камара за документирани дългове от 350 млн. лева, но без каквито и да е подробности за ведомствата, чийто борч формира общото число от 600 млн. лева. Това много прилича на намаляване и замъгляване на общата отговорност, както и на дължимата сума. За разлика от другата страна на същата монета – че когато държавата разпознае някого като длъжник, освен че си плаща лихвите за забава, той носи и наказателна отговорност.

Станете почитател на Класа