Идва голямото убеждаване за по-нисък ДДС

Още от тази година да започне плавно намаляване на ДДС у нас с половин процент вместо с 2% от 2011 г. - това е препоръчал израелският премиер Бенямин Нетаняху на българския си колега Бойко Борисов като мярка за справяне с кризата. Изглежда, идеята доста е допаднала на Борисов, който въодушевен заключи по отношение очаквания скептицизъм на финансовия ни министър Симеон Дянков: „Надявам се, че ще разреши. Ако не разреши, ще го убедим да го разреши."
По един начин обаче звучат добрите новини, казани от Светите земи, по съвсем друг – на родна почва. Защото голямата въпросителна оттук насетне ще бъде чии аргументи ще натежат повече, когато започне „голямото взаимно убеждаване“.
На този начален етап финансист № 1 предпочита да мълчи. Колежката му Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия в парламента, обаче не крие опасенията си и нарича евентуалното плавно сваляне с 0,5% „рискована стъпка“, която трябва да бъде обмислена много внимателно. Бизнесът и гражданите, естествено, я приветстват, макар да не са убедени, че ще я усетят осезаемо.
За всички е ясно, че намаляване на ДДС трябва да има. Има логика и в обясненията на Борисов, че така „по-плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата". Само че двете са като скачени съдове. Защото свалянето на ДДС наистина има смисъл и ефект, ако и икономиката върви нагоре. Обратното би означавало издънване на бюджета, от което никой няма полза. А колкото до риска и самото решение – предстои да видим кой ще „надвие“. Със съответната поета отговорност.

Станете почитател на Класа