Тютюнът – за компенсация или за преориентация

3000 протестиращи тютюнопроизводители вчера затвориха магистрала "Тракия" при пловдивското село Труд. Те настояваха да получат 160 млн. лв. премии. По решение на ЕК страната ни може да отпусне 116 млн. лв. държавна помощ за този бранш. През пролетта на т.г. обаче са платени 108 млн. лв., т.е. оставащите 8 млн. лв. не са предвидени в бюджета. През 2010 г. за тютюна ще бъдат отделени 80 млн. лв., с които ще се премира реколтата.
Това са числата. Но протестиращите трябва да са наясно и с другата истина, която е добре да бъде казана на глас и в прав текст. Десетилетия наред тютюнопроизводството беше в положението на привилегирован бранш, държавата плащаше допълнителни премии за всеки килограм изкупен тютюн. Нещата обаче се промениха. Тютюнопроизводството вече не е сред секторите, които в бъдеще ще може да разчитат на особена европейска подкрепа.
Нашите производители със или без стачки ще си получат премиите за предадения през 2009 г. тютюн. Трябва обаче сериозно да се замислят какво ще правят от следващата година натам. До 2012 г. те ще получават компенсации, за да могат да преминат към друг вид производство. Колкото по-бързо вземат решение за преориентация, толкова по-добре. Едно изследване във Франция показало, че на местата, на които ставал отличен тютюн, после се развивали доста успешни лозови насаждения. Просто всичко е въпрос на бизнес.

Станете почитател на Класа