Ситуацията с летище София поразително напомня на случаите със спрените еврофондове

„Няма да имаме проблеми с ЕК относно наземното обслужване на летище София, тъй като фирмата, подала жалба там, я е оттеглила“, обясни в интервю за „Труд“ транспортният министър Александър Цветков. В същото време писмото на еврокомисаря Антонио Таяни говори съвсем друго – извършени са фрапиращи нарушения – започнати от старото ръководство на въздухоплавателната администрация и продължени от новия екип на транспортното министерство.
Когато България преговаряше за членство в ЕС, летище София отговаряше напълно на условията за конкуренция в наземното обслужване. След като влязохме в еврозоната обаче, последва твърд курс към запазване на монопола на държавното дружество „Летище София“ АД, както и на избрания без конкурс втори оператор Swissport. Благодарение на това аерогара София си остава едно от летищата с най-високи такси за наземно обслужване в Европа, от което страдат и пътници, и авиокомпании.
Ситуацията изключително много напомня спирането на еврофондовете преди по-малко от две години. Тогава цялото предишно правителство успокояваше в продължение на няколко месеца народа, че нарушения няма и че опасност за европарите няма. Всички знаем какво стана после. Така че, ако министър Цветков не иска историята да се повтори, нека да вземе конкретни мерки, а не да се опитва да потули случая. Ако не иска – нека да си подаде оставката.

Станете почитател на Класа