Приватизацията на „Булгартабак“ - приказка без край

Агенцията за приватизация обяви открит конкурс за избор на консултант за раздържавяването на „Булгартабак холдинг“. Какво прави впечатление? Въпреки че с годините тютюневите активи, които се предлагат за приватизация, намаляват драстично, изискванията към консултанта нарастват. Сега се търси международна инвестиционна банка, която да е сред водещите в света. Очевидната надежда е холдингът най-накрая на стане частен – след повече от 10 години неуспешни опити, усилия и купища обещания това да се случи „в близките няколко месеца“.
За което време от „Булгартабак“ не остана кой знае колко – от съставните му 22 дружества някога, сега за продан са останали само 2 цигарени фабрики и една тютюнева. Те обаче все още държат приличен пазарен дял на вътрешния пазар – над 50 на сто. Но тъй като пазарният дял на тютюневия холдинг се движи обратно пропорционално на нарастването на размера на акцизите върху цигарите, най-добре е той да премине в частни ръце час по-скоро, в противен случай конкуренцията и пазарът ще го ликвидират. И това засега е в рамките на пожеланията.
Но дори само затова си струва да се плати твърда комисиона на която и да е банка, независимо от цената на сделката. Стига последната да стане факт.

Станете почитател на Класа