Милиарди евросредства, а само 11 души с тапия за тях

Само 11 души в България са положили изпити и имат сертификати, които удостоверяват тяхната компетентност за управление на европроекти. В цял свят над 100 хиляди специалисти са се преборили за подобно признание.
Това, разбира се, не означава, че нямаме добре подготвени хора, които да управляват евросредствата. Факт е обаче, че администрацията ни тепърва осъзнава необходимостта от „застраховка“ за качествата на тези, които отговарят за еврофинансите. Това просто е поредната област, в която трябва да настигнем Австрия, Франция, Германия, Индия и Китай.
В повечето случаи невъоръжената със сертификати администрация толкова задълбава в някакви специфични умения, че изостава с подготовката си в други области - например основни познания за управление на публични проекти.
Но проблемът не е само на българските специалисти. Чиновниците в Еврокомисията също вече залягат над учебниците. Остава същото да направи и нашата администрация. Но освен това ще трябва доста да се потруди и за пресичане на корупционните практики, с които се славим.

Станете почитател на Класа