Ясни правила срещу сивата икономика

Регионалното министерство замразява проекти за 160 млн. лв. заради необезпечени договори, съобщи вчера министър Росен Плевнелиев Става дума за поети от държавата ангажименти, но без да са започнали строителните работи. Министърът не очаква да се стигне до изплащането на неустойки.
Решението заслужава адмирации. То е смело, а както го определи и самият Плевнелиев това е разбиване на модел в България и представлява и „малка революция“.
Но няма как да се действа другояче, при положение че обратното означава да наливаш вода в мелницата на сивата икономика. Защото, ако нещо не е напълно регламентирано във взаимоотношенията между бизнеса и държавата, идва модата на подкупа. Ако пък връзката между чиновника и „бенефициента“ по договора е роднинска, сумите може да се измерват и в милиарди (за справка – случаят Батко и Братко).
По изчисления на анализаторите от ЦИД пък през тази година общо 3,3 млрд. лв. са укритите доходи в страната, т.е. са потънали в пясъка. Затова е крайно време правителството да действа с ясни правила срещу корупцията и сивата икономика. За да има ефект. Но ако починът на МРРБ не бъде последван от всички институции и остане като поредна демонстрация на управляващите, още дълго ще гледаме замъглено към европейското икономическо пространство.

Станете почитател на Класа