Зелената вълна няма да спаси трафика

Експерти от Холандия и Канада предлагат в София да се създадат 12 транспортни коридора, в които да има зелени вълни за облекчаване на трафика. Стойността на проекта е 13,8 млн. евро, стана ясно вчера.
Целта на т. нар. зелена вълна е, ако колата се движи с 50 км в час, да минава от единия до другия край на булеварда без спиране на светофарите. Със сигурност всеки софиянец би приветствал тази идея, независимо дали хаби нерви в задръстването с личния си автомобил или в градския транспорт. За съжаление обаче столичани са доста скептични по отношение на трафика, защото за зелени вълни в София се говори от години, а реални резултати няма. Всъщност по-старите шофьори в столицата помнят, че тогавашният "Център за управление на движението" (ЦУД) въведе зелени вълни в града още през 1984 г. Центърът управляваше над 90 кръстовища, а тези в централната градска част имаха и видеонаблюдение.
Истината е, че холандско-канадският проект е необходим, но на него не бива да се гледа като на транспортна панацея. До голяма степен проблемите с трафика в София се дължат на недисциплинираните шофьори, а те могат да бъдат ограничени само със строги санкции. Това налага да има цялостна стратегия за сериозен контрол по улици и булеварди. И тя да се изпълнява.

Станете почитател на Класа