Акцизни искри между министри

Ще има или няма да има по-висок акциз върху твърдия алкохол? Окончателният отговор на този въпрос май ще даде самата пленарна зала с гласуването на спорния текст преди второто четене на бюджета. Дебатът около него бе напълно замрял, след като преди месец лично премиерът Борисов каза твърдо „не“ на намеренията на финансовото ведомство да вдига налога. Като причина бе изтъкнато, че така ще поскъпне и домашната ракия, а както знаем, мнозина у нас я тачат едва ли не като национално богатство.
В края на миналата седмица обаче парламентарната бюджетна комисия като че ли сама изненада себе си с решението да увеличи ставката от 1100 лв. на хектолитър на 1250 лв. Новината дори разцепи парламентарната група на ГЕРБ с позиции „за“ и „против“, а Стоян Мавродиев, зам.- председателят на комисията от ГЕРБ, гласува против и прогнозира, че решението няма да мине в залата.
Нещо повече. От ведомството на министър Дянков, за когото всички знаят, че е фен на по-високия акциз, откровено признаха, че биха застанали зад непопулярната мярка. Обратно, министърът на земеделието Мирослав Найденов побърза да защити дребните производители и изрази опасения от разрастване на сивия сектор, като нарече решението контрапродуктивно.
Засега премиерът предпочита да мълчи по деликатния министерски сблъсък, чиято развръзка наближава. За широката публика случващото се пък намирисва на познатото отсъствие на синхрон в кабинета – поредна брънка от схемата „проба-грешка“. Както се случи и с цигарения акциз, увеличението на пенсиите и помощите за майки студентки и за близнаци. Затова няма да е чудно, ако и за алкохола станем свидетели на нов отбой.

Станете почитател на Класа