Без контрол пределните цени на такситата са популизъм

Транспортното министерство обмисля да даде право на общините да налагат таван на цените на таксиметровите услуги, съобщи зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Всичко досегашни опити да бъдат налагани минимални или максимални цени срещаха твърд отпор с аргумента, че не е пазарно някой друга да „слага“ цените. Ред обаче при таксиджиите така и така няма.
Сега най-накрая браншът успя да се пребори някой друг да налага цените и доброволно се отказа от правото си той да ги определя на пазарни принципи. Така че, който вози по-качествено и по-евтино, да има и повече работа и обратно.
Сега всеки шофьор може да определи цена без ограничения за таксиметровата услуга, стига да я опише коректно в залепения на колата стикер. Високата цена обаче в никакъв случай не е гаранция за по-високо качество на услугата или пък знак, че колата е удобна. Пътникът просто се вози, но не е задължително това дори да е в чист автомобил.
Въвеждането на пределните цени е разумна идея, стига да има кой да контролира и спира нелегалните превози. Много е вероятно, ако се въведе мярката, те да се увеличат. Без контрол и санкции пределните цени ще са просто поредното упражнение за администрацията.

Станете почитател на Класа