Печалбата на „Булгаргаз“ ще крепи цената на парното

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще направи промени в наредбата за цените на природния газ. С промените се очаква с около процент да бъде намалена рентабилността на „Булгаргаз“. Добре че хората от газовата компания не разчитат много на задължителната рентабилност, защото тя е като игра на криеница – ту я има, ту я няма. По времето на предишния шеф на ДКЕВР Константин Шушулов „Булгаргаз“ ту получаваше тази надбавка, когато намаляваше цените, ту тя им се отнемаше, когато предстоеше сериозно повишение.
Газовото дружество е монополист на пазара и вече е ясно, че няма да е на загуба през тази година. Това може би също е повлияло върху предложението на регулатора. Проблем за газовия доставчик обаче си остават старите вземания от топлофикациите. Може би от „Булгаргаз“ вече не се и надяват на приходи оттам, защото нарастващите задължения на парното само се разсрочват във времето.
Ясно е, че намаляването на рентабилността на „Булгаргаз“ с 1 процент няма как хем да задържи цената на парното, хем да удовлетвори компанията. Потърпевш от поскъпването със сигурност ще бъде бизнесът, който ще плаща по-високите цени. Стискаме палци да е по-малко увеличението, казват от ДКЕВР. Бизнесът също стиска палци, топлофикациите... и ние.

Станете почитател на Класа