Доклад на KPMG доказа схемата „Батко и Братко“

При проверките на KPMG за работата на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" в досиетата на проектите липсвали документи, които така и не се появили, за да ги видят одиторите. Състоянието на друга част пък правело невъзможна проверката. Това се посочва в разсекретения едва вчера доклад за работата на фонда за проектите, финансирани по програма ФАР и програма ИСПА от 1 януари 1999 г. до 31 март 2008 г..
От документа научихме това, което се знаеше и преди – фирмите изпълнители са били избирани според роднински връзки, симпатии или някакъв друг принцип, който обаче има само далечна връзка с тръжната документация. По същия начин някои фирми са стигали до финал в конкурса, макар че изобщо не е трябвало да участват. За целта обаче са взимали милиони. Единственият ефект от проверката тогава бе овакантеният директорски пост във фонда от Веселин Георгиев, станал известен като Батко.
Констатациите в доклада едва сега виждат бял свят.
В крайна сметка Брюксел замрази преди повече от година милиони евро по ИСПА и ФАР.
Документът обаче е много добър пример за това как не трябва да се провеждат тръжни процедури, особено ако искаме да получим еврофинансиране.

Станете почитател на Класа