Ревизията на „Кремиковци“ - causa perduta

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще започне ревизия на работата на предшествениците си по казуса „Кремиковци“ и защо комбинатът е докаран до сегашното си плачевно състояние. Отговорът на това е толкова елементарен, колкото и труден.
За никого не е тайна, че по време на протестите на металурзите в началото на годината се оказа, че в икономическото министерство няма кой да преговаря за проблемите на дружеството. От ведомството с години нямаха там и представител, независимо че държавата притежава дял от 25%.
Сегашната проверка ще установи тези проблеми. Ще се разбере, че Прамод Митал не е бил най-добрият вариант за инвеститор. Но не от него започват проблемите на комбината. През последните 20 г. предприятието непрекъснато затъваше. Е, ако на това ще прави ревизия МИЕТ, докато се стигнат и препотвърдят резултатите, „Кремиковци“ няма да съществува, а ще се е превърнал в технологичен център – с две думи това си е causa perduta.
Ревизията си е хубаво нещо, но както и при АЕЦ „Белене“, няма много време за решаване на проблемите. Затова първоначалният план на икономическия министър Трайков държавата да се дистанцира от „Кремиковци“ изглежда най-добър. И е на път да се изпълни със или без оздравителен план.

Станете почитател на Класа