Разходите – под лупа, но растежът идва от приходите

Както призна финансовият министър Симеон Дянков, бюджет 2010 ще бъде много труден и предупреди, че ще се налага разходите да се разглеждат под лупа. Като първо показно събитие за свиване на харчовете на правителството той представи съкращаването на служители и новата структура на подчиненото му ведомство. С това обявеният за политическа звезда финансист №1 иска да постави началото на мащабна административна реформа в България.
В почти всяко свое изявление той напомня, че изпълнението на консолидираната фискална програма е съпроводено с мерки за допълнително ограничаване на разходите. Част от ограниченията в разходите, които Министерството на финансите залага в разплащанията, например е да се финансира малка част от текущите разходи. Но докато пенсионните плащания се развиват спрямо прогнозите, обезщетенията за безработица и временна нетрудоспособност заради заболяване нарастват с бързи темпове.
Що се отнася до харчове, вероятно ще трябва да затегнем колани до последната дупка, но истинският напредък на правителството ще бъде отчетен с първите признаци на икономически растеж. Засега надеждите са крехки, а прогнозите за заложената инфлация и консолидираната фискална програма за следващата година не чертаят светли хоризонти.

Станете почитател на Класа