Жълти стотинки за кредиторите на „Кремиковци“

Според доклада на консултантска къща „Амрита“ чистата стойност на дълготрайните материални активи на „Кремиковци“ е 837 244 000 лева, ликвидационната стойност пък е 662 708 000 лв. Задълженията на гиганта обаче са 1,9 млрд. лв. Ето защо при сегашната кризисна ситуация едва ли компанията ще може да бъде оценена за 840 млн. лв., прогнозира синдикът Цветан Банков.
На практика излиза, че кредиторите имат да получават „Кремиковци“ в двоен размер. До 28 септември трите вещи лица, назначени от Агенцията по вписванията, ще са готови с оценката на вземанията на кредиторите. Едва след като видят числата, те ще трябва да решат дали са съгласни да се капитализират вземанията им и да се пристъпи към оздравителен план. Другият вариант е ликвидация на дружеството.
Много труден е този избор.
Обаче съществува и допълнителен риск. Когато една фирма бъде обявена в ликвидация, цената й се срива допълнително. Спре ли окончателно да работи комбинатът, цената на активите му ще падне още, защото ще се разпродават на парче.
А за кредиторите ще останат само жълти стотинки и спомените, че парите им са потънали в един от символите на социалистическа България.

Станете почитател на Класа