Време за отрезвяване

Когато финансовият министър се чуди как точно ще запуши пробойните на хазната, се оказва, че нелегални производители на спиртни напитки не са внесли акцизи за близо 160 млн. лв.
Логично е регистрираните производители да нададат вой до небето, защото техните предприятия са чести клиенти на данъчни и митнически служители. Понеже плащат данъци, логично е цените на продукцията им да са сериозно по-високи, което означава и свиване на вътрешните продажби. А когато пък се оказва, че сивият сектор е обхванал половината от бранша, свободната пазарна конкуренция е малко възможна.
Впрочем не от вчера се знае, че в страната се прави домашно вино и се вари ракия в неопределени количества. Дестилационни инсталации със всякакви размери свободно могат да се купят у нас.
Защо досега никой не обелваше и дума по въпроса? Големите се интересуваха основно от външния пазари, държавата си имаше бюджетен излишък за харчене, а политиците се радваха на всенародното опиянение.
Но времената се менят. Външните пазари са блокирани и битката за вътрешния става все по-ожесточена. Управляващите пък трябва с цената на всичко да запушат дупките в бюджета.
Изглежда, се вижда краят на всенародното опиянение и идва часът на отрезвяването.


Станете почитател на Класа