По-ниски заплати в НКЖИ не решават проблема

С 30% се очаква да бъдат намалени заплатите в Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Ръководството на дружеството преговаря със синдикатите както за тази мярка, така и за съкращения (стр. 6). Парите ще бъдат възстановени на служителите след Нова година със законната лихва, твърдят от компанията.
Ще доведе ли обаче тази мярка до стабилизиране или само ще засили напрежението? Ръководството на НКЖИ е изчислило, че ако временно замрази 30 на сто от трудовите възнаграждения, за 2009 г. ще спести 9,3 млн. лв. Дължимата лихва до януари ще бъде около 0,5 млн. лв. и на работниците ще трябва да бъдат върнати общо 9,8 млн. лв.
В същото време 48 млн. лв. е загубата на компанията за полугодието. Приходите от инфраструктурни такси драстично са намалели, а дългът на БДЖ към НКЖИ се очаква да надхвърли 80 млн. лв. в края на годината.
С различни действия ръководството на железниците се опитва да минимизира загубите, така че те да са около 6 млн. лв. в края на годината. Но една от мерките, предложени от синдикатите, звучи съвсем логично – вместо замразените възнаграждения да трупат 10-процентна лихва, НКЖИ да тегли кредит при по-изгодни условия, за да не се ощетяват служителите.
При натрупаните загуби е ясно, че едва ли спестените 9 млн. лв. ще решат проблемите на дружеството. Служителите му отговарят все пак за сигурността на жп инфраструктурата. Те вече правят, каквото могат, за компанията. Взели са над 18 000 дни неплатен отпуск, за да облекчат състоянието на дружеството. Кризата си е криза и товарите са намалели, но и при такива условия трябва да се търсят ефективни антикризисни действия с реален ефект.



Станете почитател на Класа