Банковата стабилност надви политическите дивиденти

Иван Искров спечели втори мандат начело на БНБ. Вчера със 195 гласа "за", 1 „против“ и 14 „въздържал се“ Народното събрание го преизбра за още 6 години след поредица процедурни хватки от типа „подай си оставката - приемам я - пак те номинирам“. И каквато си е „традицията“ в сградата с надпис „Съединението прави силата“, веднага се намериха народни представители, които да потърсят „политическата отговорност“.
Въпреки критиката към гуверньора, че е политическо назначение, че бил големият виновник за една от най-тъмните сделки в края на 20-и век - тази за външния дълг, все пак решението на парламента показа, че стабилността на банковата система надделя над политическите дивиденти и партийните чистки. А и подобно решение не е прецедент – дори републиканецът Обама завчера запази предложения още от Буш шеф на Фед Бен Бернанке.
Носейки всички негативи на консервативната политика на централния трезор, Искров трябва да продължи да я следва в период на икономическа криза, сравнима с Голямата депресия. На него се падна нелеката задача да поеме отговорността за намаляване на минималните резерви на банките, да търпи упреците, че не прави нищо, за да успокои лихвите по кредитите. И по всичко изглежда, че се справя, след като получи нов кредит на доверие от внушително мнозинство. Пред него обаче стои нелеката задача да продължи водената политика и да докаже, че сигурната стабилна система не е залог за политически дивиденти, особено в период, когато чукаме на вратата на еврозоната.

Станете почитател на Класа