Кредитът на доверие също се плаща

Както се очакваше ЕК и ОЛАФ пращат нова мисия у нас. Европейските чиновници ще проверяват 98 съмнителни проекта по програма САПАРД. До дни ще е ясно дали става дума за неточна комуникации между българските и европейските институции или пак някой у нас е прескочил правилата.
Засега промяна в ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ няма, което означава, че проверяващите чиновници ще имат работа със стария екип, който администрираше САПАРД. (Кой какво ще обяснява и на кого ще повярва, е въпрос с труден отговор.)
В това време новият земеделски министър Мирослав Найденов ще се опитва да убеди брюкселските чиновници, че системата може бързо да се реформира. Той се надява да получи кредит на доверие, а като резултат българският агробизнес да си вземе обратно блокираните още през миналата година 140 млн. евро.
Излишно е да споменаваме обаче, че в Брюксел не вярват нито в сълзи, още по-малко на обещания. Там не раздават безплатни обеди, не дават и кредити без пари. Еврочиновниците ще повярват, когато видят на масата нови лица. И когато правораздавателните органи си свършат работата, посочат точните виновни и определят съответното наказание. Това е цената на кредита, който евентуално ще ни даде Брюксел.

Станете почитател на Класа