3% пазарен дял или за регулаторното късогледство

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш… Тази реплика от разказа „Мъжки времена“ на Николай Хайтов приляга добре на ситуациите, в които има очевидно разминаване между добри намерения и краен резултат. Едно е да искаш да регулираш телеком пазара, друго е да можеш да притиснеш монополистите на него и съвсем, съвсем отделно - да го направиш. И то така, че да не оставяш впечатлението за регулация „на хартия“, тоест формална.
Алтернативните оператори не крият, че преносимостта на фиксираните номера е регулация от такъв порядък.
Комисията отмята работата си по нея като свършена, защото технически и организационно погледнато да пренесеш стария си БТК номер в друга мрежа е възможно. Друг е въпросът как да агитираш самите абонати да го направят при толкова неизгодни условия, казват новите телекоми на родния пазар.
Затова и тази услуга ще е поредният формално изпълнен показател, за който Европейската комисия няма да ни санкционира, защото сме забавили предлагането й. Но за множеството потребители засега тя не е нито ясна, нито атрактивна възможност. И телекомите не разчитат тя да промени и на йота съотношението 97:3 в полза на монополиста.

Станете почитател на Класа