„Златната акция“ пак скара държавата и БТК

На петата година след приватизацията на БТК единственият коз в ръкава на държавата срещу източването на телекома, изглежда, остана май само „златната акция“. Затова и приносителят й - транспортният министър Петър Мутафчиев, взе да прибягва до употребата й винаги, когато прецени, че акционерите на дружеството се опитват да нарушат поетите приватизационни задължения. Дори заяви, че ще я задържи дотогава, докато собствениците не изпълнят задълженията по договора от 2004 г.
От БТК обаче твърдят, че държавата няма право да задържа „златната акция“, защото били налице и двете условия, при които трябва да си я върне на телекома срещу 1 лев. От една страна, вече е изтекъл 5-годишният срок от приватизацията на компанията, а от друга – заложената в договора инвестиционна програма е изпълнена.
Опоненти на Мутафчиев твърдят, че развява акцията като защитник на обществения интерес предизборно. Защото най-накрая май ще се окаже, че държавата не само късно се е сетила да си търси парите, но и че гони не когото трябва. От самата БТК дори подсказаха, че ако има неизпълнени клаузи, то те са договорени с предишния купувач и собственик на БТК – „Вива Венчърс“, а не от AIG, която придоби 90% от компанията през лятото на 2007 г. и не е страна по стария договор. Държавата в лицето на транспортния министър би могла да си заяви претенции и по общия ред, без помощта на вече обезсилената след 10 юни „златна акция“. Самата компания обаче би трябвало също да признае, че е некоректна към държавата, след като са й начислени толкова милиони неустойки.

Станете почитател на Класа