Плащаме за недвижимости само по банков път

Сава Петров

От първи януари 2010 г. всички разплащания по сделките с недвижими имоти ще стават по банков път. Това предвиждат одобрените вчера от правителството промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Новият текст задължава страните по договора за покупко-продажба да извършват плащанията помежду си по специална банкова сметка или по сметка на нотариуси. Според правосъдния министър Маргарита Попова така гражданите ще са принудени да сключват сделките на реални цени, а не както досега - на фиктивни, и отпада възможността част от средствата да потъват в сивата икономика. Това не само ще повиши правната култура, не само ще противодейства на имотните измами, но и общините ще получават по-голям приход, коментира Попова.
Законопроектът предвижда още при извършване на сделки, свързани с вещни права върху недвижими имоти, страните да представят декларация, че сумата, посочена в акта, е действително уговорената. След това пред нотариуса ще се представя заверен препис от платежните документи, когато са извършени плащания преди нотариалния акт.
Условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса ще се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката.

Станете почитател на Класа