Има леко оживление на пазара на жилища в София

През първото тримесечие на 2014 г. в София в районите с концентрация на ново жилищно строителство е отчетен и слаб ръст на цените, сочат данни на компанията за недвижими имоти „Адрес Недвижими имоти". От началото на годината сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година. През последните две години от агенцията наблюдават завръщане на купувачите на имоти в центъра на столицата, но при по-реалистични цени.

 

До края на годината не се очакват съществени сътресения в активността и в ценовите нива в София. Най-стабилен е жилищният пазар в източните райони на София, които продължават да се развиват активно. В тези квартали се появяват качествени обекти на достъпни цени, подобрява се и тяхната инфраструктура. Очакванията на компанията за имоти са пазарът в тези райони да се активизира все повече, а цените да се вдигат малко, но по-бързо в сравнение с останалите райони на столицата.

 

Един от факторите за стабилния пазар в тези квартали е големият брой работни места, които се създават в района. Това мотивира много хора да закупят жилище в района, в който работят.

 

В годините на кризата цените на жилищата в отделни райони на София са се понижили с между 25 до 50%, сочат данните на компанията. Според агенцията, най-стабилни са останали цените в кварталите с по-голям дял на новото строителство, като „Борово", „Младост", „Дружба", „Банишора" и други. Най-силен е спадът на цените в районите, в които възможностите за строителство са били по-ограничени – централните квартали, „Западен парк", „Иван Вазов" и др.

Станете почитател на Класа