Златото поскъпна до исторически максимум

Златото поскъпна до исторически максимум
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.03.2024
  • Share:

Цената на златото днес отбеляза исторически рекорд. Ценният метал поскъпна до рекордно равнище, след като вчера президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл заяви, че очаква през тази година да започне понижаване на основните лихвени проценти, предаде Ройтерс.

 

 

 

Цената на златото достигна до рекордните 2163 долара за тройунция към 15:32 ч. българско време.

"Основната причина за поскъпването на златото напоследък е продължаващият спад на реалната доходност (от редица инвестиции - бел. ред.). На фона на очакванията, че инфлацията ще продължи да намалява, инвеститорите се преориентират към златото от депозитните сметки и държавните облигации", посочва анализаторът Артър Париш от консултантската компания "Ес Пи Енджъл" (SP Angel).

Златото обикновено поскъпва, когато лихвените проценти са ниски, отбелязва Ройтерс. 

Един полезен начин да се мисли за поскъпването на златото в последно време е със злорадство, пише "Дарик бизнес ривю". Жълтият метал се справя добре, когато други активи - а и светът, са в беда.

В резултат на това потенциалните купувачи би трябвало да действат предпазливо, казват експерти. Бъдете подготвени да не подкрепяте вашата инвестиция, казва пред CNBC авторът на “Четирите стълба на инвестирането” Уилям Бърнстийн.

“Купувате злато и се надявате да не поскъпва”.

По-рано през седмицата априлският контракт на златото повиши стойността си с 30.60 долара, или 1.46%, до 2 126.30 долара за тройунция - най-високото ниво от създаването му през 1974 г. Вчера металът се търгуваше на цена от 2 158.40 долара за тройунция.

Активът убежище поскъпва в два поредни месеца на фона на продължаващите войни в Украйна и Газа, предстоящите президентски избори в САЩ и несигурността около лихвените проценти и инфлацията.

Руският президент Владимир Путин наскоро предупреди за ядрен конфликт и за “унищожението на цивилизацията”, ако други държави изпратят войски в Украйна.

Междувременно, експерти са притеснени, че Доналд Тръмп може да се опита да изтегли САЩ от НАТО, ако бъде избран отново за президент, което би увеличило рисковете за сигурността по света.

Голямата рецесия и началото на пандемията от COVID-19 са някои от другите периоди, в които цената на златото нарастваше.

Някои експерти от Уолстрийт прогнозират, че настоящото поскъпване ще продължи, като очакват цената на метала да скочи до 2 300 долара или повече в следващите 12 – 16 месеца.

Трябва ли обаче инвеститорите да се включат в придобиването на метала за Страшния съд? Ето какво казват няколко финансови експерти.

Възвръщаемостта на златото във времето е малка

Въпреки кратките поскъпвания, средната годишна възвръщаемост на златото изостава значително, в сравнение с тази на акциите и облигациите, твърдят експерти.

“Когато положението стане волатилно, инвеститорите смятат, че парите им ще бъдат по-добре позиционирани в този актив,” смята Дъглас Бонапарт, дипломиран финансов консултант, основател и президент на Bone Fide Wealth в Ню Йорк.

“Златото не винаги е било съхранителят на стойност, който хората са се надявали, че ще бъде”, допълва обаче той. През последния век то е поскъпвало средно само с по около 1% на година.

Инвестиция от 10 000 долара в индекса S&P 500 на 5 март 2014 г. (преди десетилетие) би имала стойност от около 32 700 долара днес. За същия период същата инвестиция в злато би нараснала само до около 14 700 долара, според данни на Morningstar Direct.

Междувременно, борсово търгувани фондове, инвестиращи в злато - SPDR Gold Shares и iShares Gold Trust, са генерирали годишна възвръщаемост от близо 4% от 2014 г. насам, в сравнение с около 13% при S&P 500, според Morningstar Direct.

В резултат на това “златото не е част от портфейлите на нашите клиенти”, казва Бонапарт.

Мислете за златото като за застраховка

В някои отношения инвеститорите би трябвало да мислят за купуването на злато като за застраховка на дома, казва Бърнстийн. Жълтият метал обикновено се справя добре, когато други финансови активи са на червено и най-вече, когато хората губят вяра в банките и парите.

“Когато всичко останало ‚отива в канала‘, златото е нещото, което вероятно ще се представя добре,” казва той. “Застраховката на дома също носи голяма възвръщаемост, когато имате пожар.”

Точно както плащате за защитата на дома със застраховка, така плащате цена и за притежанието на злато – тази малка доходност в нормални времена.

Въпреки това, някои инвеститори може да решат да отделят малка част от портфейла си за златото (експерти препоръчват делът да е под 5%), като застраховка срещу икономическа катастрофа, посочва Бърнстийн.

 

 

 

 

Източници: БТА, dbr.bg

Станете почитател на Класа