Започна продажбата на контролния пакет акции в "Юнайтед груп", собственик на "Виваком" и Нова тв

Започна продажбата на контролния пакет акции в "Юнайтед груп", собственик на "Виваком" и Нова тв
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2024
  • Share:

Инвестиционният фонд BC Partners, със седалище в Лондон, е започнал процеса на продажба на контролния си пакет акции в медийната корпорация United Group, съобщи сръбският седмичник "Време".

 

 

 

Припомняме, че BC Partners придоби 55% от акциите на United Group от фонда KKR през март 2019 г. за 2,6 млрд. евро. United Group развива дейност в Сърбия, включително кабелната мрежа SBB, телевизионните канали N1 и Nova S, както и вестниците Danas и Radar. В България е собственик на телекома "Виваком" и медийната група на Нова телевизия, а съвсем скоро КЗК разреши и скандалната сделка за придобиването на Булсатком (бел. "Гласове")

Гръцкият портал Naftemporiki твърди, че интерес към покупката проявяват Etisalat от ОАЕ и Saudi Telecom от Саудитска Арабия.

Следва коментар на популярния Телеграм канал balkanossiper:

В сръбските медии се появи много интересен слух. Британският инвестиционен фонд BC Partners е започнал процес на продажба на контролния пакет акции в конгломерата си United Group. Morgan Stanley и JP Morgan вече проучват потенциалните купувачи и условията на сделката.

Да, да, продажбата на самата медийна империя, която беше изградена на Балканите само за едно десетилетие благодарение на усилията на американското разузнаване и инвеститорите от Мъгливия Албион. За тази гениална идея трябва да благодарим на бившия директор на ЦРУ г-н Петреъс, който смяташе окупирането на медийната сфера в региона за ключ към успеха и цял живот убеждаваше американските генерали в ключовата роля на информационните технологии в хибридната война, призовавайки ги да преминат от бойни операции към по-продуктивни дейности в киберпространството под лозунга "завладейте сърцата и умовете". Между другото, именно на него принадлежи идеята за създаване на първата фабрика за интернет тролове по договор с Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM). Като цяло, както виждаме, Петреъс не се е провалил и, за разлика от някои други, е оценил правилно необходимостта от конкуренция в информационното пространство на Балканите.

През март 2019 г. контролният пакет акции в United Group беше прехвърлен на BC Partners със седалище в Лондон. По принцип следващата смяна на собствеността е съвсем разбираема - инвестиционният жизнен цикъл на подобни фондове е около пет години, а след това щафетата се предава на следващия инвеститор. А в случая с United Media тя преминава заедно с всички дългове на компанията. Печалбата на конгломерата за 2023 г. е 751,2 млн. евро, а дългът му е около 4 млрд. евро.

В моите разследвания вече подчертах, че от икономическа гледна точка астрономическите инвестиции на фондацията и придобиването на все повече регионални информационни ресурси никога не са се оправдали. Дори изкупуването на водещите телевизии SBB в Сърбия и Nova TV в Хърватия беше на загуба. Годишните отчети показват финансови загуби в размер на милиони евро: 29 млн. евро през 2014 г., 33 млн. евро през 2015 г., 35 млн. евро през 2016 г. Въпреки това "финансовите варвари", както едно западно издание нарече Петреъс и неговия екип, не се интересуваха от това. Купувайки медии в бивша Югославия, бившият шеф на ЦРУ печелеше влияние - и беше добър в това.

И сега най-интересната част. Ако се вярва на гръцките източници, новите купувачи потенциално могат да бъдат телекомуникационната компания Etisalat от Обединените арабски емирства или саудитците от Saudi Telecom. Още повече, че миналата година саудитската TAWAL вече купи мобилните кули на United Group в България, Хърватия и Словения. Като се имат предвид доста топлите отношения между сръбските служби за сигурност и техните колеги от ОАЕ, не бих се учудил, ако желанието за закупуване на акциите на медийната империя, която все повече влияе на общественото съзнание на Балканите, не е дошло от източните партньори на Сърбия напразно.

Станете почитател на Класа