Ето кой ще бъде засегнат от спирането на руския газ

Ето кой ще бъде засегнат от спирането на руския газ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.03.2024
  • Share:

В ЕС имат опасения, че цената на природния газ през следващата зима ще се повиши, след като приключи договора за транзит на руския газ през Украйна, пише Investor, като цитира документ, публикуван в Politico. В него се казва, че от 1 януари 2025 година Европа ще загуби 5% от своя внос на газ. Ако това съвпадне с продължително застудяване, може да се стигне до "най-лошия сценарий" за газовия пазар.

 

 

 

Според този документ най-засегнати ще бъдат Австрия, Унгария и Словакия. И трите страни са сред трудните за убеждаване, че Киев се нуждае от подкрепа, след като Русия нахлу в страната през февруари 2022 година. Унгария месеци наред блокираше дългосрочна финансова помощ за Украйна, а преди дни официално съобщи, че ще изпрати 18 млн. евро воена помощ за Чад, вместо да ги преведе във фонда за сигурност на Украйна.

Варианти за доставки на газ при това  положение остават Германия (през "Ямал") и България (през "Турски поток"). Но Берлин наложи допълнителни такси върху износа на газ, посочвайки че това е с цел да насърчи компаниите от Източна Европа да търсят алтернатви. Подобна такса беше въвела и България, но я отмени, след като Будапеща заплаши страната, че ще блокира членството ѝ в Шенген.

В същото време в Министерството на енергетиката на Украйна коментират, че обмислят варианти за премахване на забраната за износ на природен газ, стига това да не наруши националната сигурност. В началото на пълномащабната война правителството забрани износа на енергоизточници.

Сега източници на Politico твърдят, че съседните на Германия страни са поискали срещи с властите в Германия.ЕК пък има план да се откаже от руския газ изцяло от 2027 година. Почт ивсички страни от общността разчитат основно на газа от Норвегия и втечнен природен газ, но Австрия и Унгария например увеличават доставките на руския природен газ.

Със загубата на украинския транзит обаче транспортните разходи ще се увеличат, макар че газовата система на ЕС през последните месеци става по-гъвкава.

От Министерството на енергетиката на Австрия коментират пред Politico, че са напълно наясно с предстоящите проблеми, защото зависят изцяло от руските доставки, но в същото време са предприели мерки за избягване на криза, включително и задължение за трупане на запаси от газ за енергийните компании. В Словакия също търсят пътища за диверсификация, а унгарските власти отказват коментар на запитванията на европейското издание. Неофициално плановете са да бъде купуван газ от Турция, за който не е много ясно какъв е произходът му.

Украйна и Русия подписаха договор за транзит на газ през декември 2019 година. Тогава Москва вярваше, че след края му през 2024 година, ще разполага с достатъчно обиколни пътища  - "Северен поток 2", както и "Турски поток". След началото на войната в Украйна руските военни окупираха части от територията на страната , в които са разположени входно-източните точки на украинската газопреносна мрежа. В резултат Киев отказа транзита през зони, в които няма контрол и предложи увеличаване на транзита през другите точки, което пък беше отказано от Москва.

Така транзитът на руския газ е едва около 40 млн. куб. метра на ден, спрямо договорените 109 млн. куб. метра. Още от миналото лято Украйна съобщи, че договорът няма да бъде удължен и транзитът продължава единствено заради ангажимента им към съюзниците.

В момента търговията на нидерландската борса TTF се извършва на ниво под 25 евро за мегаватчас и парадоксално, но сегашните зимни доставки са по-евтини от летните.

Станете почитател на Класа