Румен Гълъбинов: Инфлацията бавно намалява у нас въпреки рецесията в Европа

Румен Гълъбинов: Инфлацията бавно намалява у нас въпреки рецесията в Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.01.2024
  • Share:

Имаме шансове до края на тази година да влезем в Шенген и да сме напълно готови за Еврозоната. Важно е как ще повлияе на икономиката  отпадането на дерогацията - ще има ли драстично изменение в цените на горивата, защото те влияят много на общото ценово ниво и оттам на инфлацията у нас. Това посочи пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов по повод предстоящото влизане в Еврозоната.

 

 

По думите му, ако се следва разумна фискална политика, няма да има проблем с изпълнението на бюджета. Вече се забелязват наченки на влизане в леко рецесионно състояние на някои от икономиките в еврозоната. Това неминуемо ще се отрази на българската икономика заради големия износ. И тази година ще продължим да разчитаме на ръста на вътрешното потребление.

 „Трябват ни повече инвестиции, които влизайки в икономиката да носят повече добавена стойност, нови работни места, заплати, осигуровки и данъци. Правителството трябва да работи повече за инвестиции в публични големи проекти, както и в частни такива. Ще продължи демографската криза, защото още ще се увеличават пенсионерите, за сметка на работещите, а това ще затормозява икономическия ни растеж”, предупреди финансистът.

 „Инфлацията продължава да намалява, но все още твърде бавно. Очаквам икономиката ни постепенно да се върне към умерен растеж с помощта на вътрешното и външното търсене. Реалните ни доходи ще се подобряват и ще имаме сравнително ниска, макар и леко нарастваща безработица”, оптимист е експертът.

Станете почитател на Класа