Мобилно приложение на НАП открива касовите бележки менте

Мобилно приложение на НАП открива касовите бележки менте
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.01.2024
  • Share:

Нова акция за фалшификати на Националната агенция за приходите (НАП). Този път данъчните следят за касови бележки менте.

 

 

Приложение на данъчната агенция дава възможност на всеки купувач да провери дали издадената бележка е истинска. Каква полза може да има това за гражданите?

Цветисиана Костова ползва приложението за първи път. Купува кафе и получава бележка. Проверката ѝ показва, че всичко с нея е наред. Ако търговецът не е коректен, казва че ще е ощетена, защото някой укрива приходи, докато тя е изрядна.   

„Но е добре всеки от нас да използва тази възможност, която съществува, за да можем да бъдем коректни като граждани“, твърди Цветисиана Костова.

Една от ползите от проверката е, че законът ни дава право да задържим плащането, докато не получим касова бележка. Бизнесът е скептичен, че мярката ще помогне.

„Малко са купувачите, които в ежедневната си дейност при покупка на стоки и услуги проверяват всяка една бележка дали е истинска“, смята Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Приложението показва кодираните в него: стойност на покупката, дата, час, данни за търговеца. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и приложението съвпадат. Ако всичко е наред при проверката, екранът светва в зелено. Ако има проблем, може да се подаде сигнал в НАП.

„В зависимост от нарушението може да бъде приложена глоба, която е в размер от 200 до 8000 лева“, казва Анна Митова, директор на Дирекция „Комуникации“ в НАП.

Досега са проверени 20 000 касови бележки. Нито една от тях не е менте. 

Станете почитател на Класа