Лъчезар Богданов: Имаме предпоставки за по-добър икономически растеж от средния за ЕС

Лъчезар Богданов: Имаме предпоставки за по-добър икономически растеж от средния за ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2024
  • Share:

Имаме всички предпоставки за по-добър икономически растеж от средния за Европейския съюз. Това каза пред БНР икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика. Според него се наблюдава „оживление“ по отношение на инвестициите в страната.

 

 

 

„Очевидно евтиният труд вече не е възможност за конкурентоспособност на българския бизнес, остава да се инвестира в нови знания, технологии и нови машини, които да направят производството по-ефективно“, каза той.

Според Богданов бързият икономически растеж е постижим, но до голяма степен зависи от това частният сектор да инвестира повече и по-смело.

Той отчита, че икономическата обстановка в България се е успокоила в края на 2023 г. след несигурността през годината, вследствие на политическата ситуация и липсата на бюджет до края на юли. По думите му, в световен мащаб и в САЩ, и в Европа е продължил процесът по повишаване на лихвите, което допринася за свиване на потреблението и икономическата активност.

„В България също имахме известно забавяне на икономическия растеж, но позитивната гледна точка е, че оставаме с доста по-висок растеж от нашите водещи партньори в еврозоната. Не е най-добрата година, но с оглед на обстоятелствата, като че ли нещата се развиха относително добре“, каза той.

Богданов отбеляза, че в момента инфлацията в страна върви рязко надолу, но при определени стоки и услуги няма да има спад. Икономистът припомни, че в средата на годината се очаква оценка дали България е спазила критериите за въвеждане на еврото от началото на 2025 г.

„Критерият за инфлацията към ноември месец не го изпълняваме, т.е. нашата инфлация е над прага, който трябва да бъде, но в идващите месеци това може да се промени“, каза Богданов.

Той не се ангажира с прогноза дали страната ще влезе в необходимите граници, но подчерта, че тенденцията е инфлацията у нас да спада по-бързо от тази в еврозоната.

„Имаме реалистичен шанс, но да видим какво ще се случи през следващите месеци“, каза той.

Според него голямото предизвикателство пред българската икономика, е как да се запази темпото на растеж и да се ускори.

„Това е дългосрочният въпрос и той зависи от много неща. От една страна – политическата стабилност, от друга – реформите, които целят да направят българската правосъдна система доста по-добре работеща, по-справедлива, по-предвидима, по-бърза, но най-вече равно прилагаща закона към всички, за да имаме сигурност за всеки, които реши да прави бизнес в България и да инвестира“, каза Лъчезар Богданов.

Станете почитател на Класа