Villeroy & Boch се отказа от сделката за заводите на Ideal Standard

Villeroy & Boch се отказа от сделката за заводите на Ideal Standard
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.03.2021
  • Share:

Производителят на керамика Villeroy & Boch вече не иска да придобие конкурента си Ideal Standard.

„Villeroy & Boch AG потвърждава, че вече не води дискусии с Ideal Standard относно евентуално придобиване“, обяви базираната в германския град Метлах компания. Тя обаче продължавала да преследва „целта да осигури устойчив печеливш растеж за групата, включително чрез придобивания“. За тази цел в бъдеще ще бъдат разгледани и варианти, „които съответстват на нашите цели“.

 

Преди месец Villeroy & Boch още твърдеше, че евентуалното придобиване на Ideal Standard все още е възможна тема за компанията, но първо трябва да се провери как Ideal Standard е преминал през причинената от коронавируса криза. Тогава ще се „прецени отново дали ще продължим или не“, каза тогава изпълнителният директор Франк Гьоринг. Сега компанията отхвърля тези планове, без да са посочени конкретни причини.

 

В съобщение на Ideal Standard International се казва, че съветът на директорите на групата е прекратил преговорите с Volleroy & Boch „за потенциални бизнес възможности", но подробности не се съобщават.

 

„Ideal Standard има силни перспективи и ще продължи да изпълнява стратегията си", казаха от там. 

От последния отчет на германската група става ясно, че преговори за евентуално придобиване на ISI се водят още от 2019 г., макар че за тях се разбра след публикации в германските медии в началото на 2020 г.

 

Тогава Villeroy & Boch за първи път съобщи, че проучва придобиването на производителя на керамика и фитинги за баня. Според информация от 2020 г. компанията от Заарланд почти би удвоила оборота си до над 1,5 млрд. евро, ако беше поела Ideal Standard.

 

 

 

Базираният в Брюксел Ideal Standard, за когото работят 9500 души, беше собственост на финансовия инвеститор Bain Capital до 2018 г., но изпадна във финансови затруднения заради лихвени плащания. След това кредиторите Anchorage и CVC Credit Partners преобразуваха облигациите си в собствен капитал и оттогава управляват съвместно компанията.  Групата има 18 завода в 9 страни. Продуктите се продават в над 100 държави, основно в Европа, а най-големите пазари са Великобритания, Германия, Франция и Италия.

 

В България компанията е представена от „Идеал Стандарт – Видима“ АД в гр. Севлиево. Българската компания развива пазарите в Източна Европа с търговските марки Vidima и Ideal Standard. „Идеал Стандарт – Видима“ АД е сред най-големите и ключови структури на компанията майка със своите два завода - за производство на санитарна арматура и за производство на санитарна керамика, дистрибуционен център, търговска организация „Клъстер България“ и европейските структури – Център за IT компетенции и Център за финансово обслужване. 

 

Заводът за санитарна арматура произвежда смесителни батерии за баня и кухня и душови комплекти за баня. В него работят над 1600 работници. Производствените мощности са разположени на 127 хил. кв. м., разпределени в две производствени площадки: в гр. Севлиево и в с. Градница.

 

Заводът за санитарна керамика на „Идеал Стандарт-Видима” произвежда изделия от санитарен порцелан за банята: мивки, тоалетни чинии, бидета , поддушови корита и др. В него работят над 1400 служители. Изграден е на „зелена поляна” за рекордния срок от единадесет месеца през 1997 г. 

 

Заводът за санитарна керамика е най-големият и най-модерният в рамките на Ideal Standard International. С годишен капацитет от 3 млн. броя изделия предприятието се нарежда сред най-големите в Европа. Продуктите се дистрибутират в Европа под различни търговски марки. 

 

Villeroy & Boch постигна приходи от 800,9 милиона евро през 2020 година. Оперативната печалба е 49,7 млн. евро, а чистата печалба възлиза на 22,9 милиона евро.

 

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа