Над 245 000 са безработните у нас

65% от децата, които в момента са в началното училище, най-вероятно ще имат професии, които все още не съществуват. Ситуацията на пазара на труда в момента също е сложна: коронакризата принуди работодатели да освобождават служители, безработицата се повиши, а най-гъвкавите компании пренесоха дейността си онлайн.

Съкращения - думата, която плаши служителите. Близо 8% от работодателите у нас се наложило да я използват като се разделят с част от персонала си. Така след извънредното положение в края на август регистрираните безработни са 245 000 според Агенцията по заетостта.

Тези, които пренесоха работата си от физическия в дигиталния свят отчитат ползи: срещи онлайн, оперативки по телефона, а разходите за ток, гориво, хартия, дори кафе намаляват.

IT секторът - бранш с традиционно високи заплати преминава много по-леко през кризата, дори инвестира в нови кадри.

Марио Цветков - студент по софтуерно проектиране: Според този кантар се очаква заплатата да ми се увеличи с 567 лева.

И ако заплатомерът е за забавление, то Марио би работил не на шега - за поне 1200 лева стартова заплата. Въпреки че е студент втори курс вече се оглежда за подходяща работа.

Марио Цветков - студент по софтуерно проектиране: Много искам да видя какво точно предлага трудовият пазар. В този сектор може много лесно да се работи от вкъщи. Информационните технологии са на много високо ниво, тук все пак е IT секторът, винаги могат да се направят онлайн конференции, разговор през различни портали.

Александра Стоянова - работодател в международна IT академия: Това е Степчо - нашият колега си търси нови трейнъри - колеги в детската ни компютърна академия.

Докато някои компании освобождаваха хора, в IT сектора търсят да назначат.

Александра Стоянова - работодател в международна IT академия: Търсим трейнър, който да води тези обучения, за предпочитане да е млад мотивиран човек, а ние се грижим за останалото откъм обучение, да помогнем на този човек също да качи квалификацията си. Съответно и заплащането е според възможностите.

Маргарит е безработен от няколко седмици и търси работа точно в IT сектора. Казва, че коронакризата се отразила дори на този бранш.

Маргарит Георгиев: Когато аз започнах в предходната фирма, почти веднага преминахме на дистанционно обучение и работа, което допълнително усложни процесите. Забави се целият работен процес като цяло.

Светлозар Петров - организатор на "Дни на кариерата": Имаше наистина освобождаване на хора пролетта и в началото на лятото. Сега по-скоро имаме обратна тенденция.

Икономическият ефект от кризата предстои да се разкрие в пълните си размери.

Станете почитател на Класа