След 1-ви октомври: 100 000 търговци в Южна България минават на свободния пазар на ток

След промяна в закона за енергетиката близо 100 000 търговци в Южна България ще трябва да плащат сметките си за електроенергия по цени на свободния пазар. От промяната ще бъдат засегнати от фризьорски салони и адвокатски кантори до малки ресторанти.

10% от общите месечни разходи в ресторанта на Мартин Владиков отиват за ток. Преди година и половина е пробвал да излезе на свободния пазар с идеята, че сметките ще намалеят. Това не се случило. Сега е по-обнадежден, защото цената на електроенергията ще се формира на енергийната борса.

Марин Владиков, собственик на ресторант: Имаше голямо сътресение и цените бяха крайно неатрактивни на свободни пазар към онзи момент. Сега е малко по- различно, тъй като очакваме цената на тока да се формира пряко и да се наблюдава пряко на борсата на електричество. В момента наблюдавайки цените са доста атрактивни и доста под стойността, която плащаме, така че аз лично очаквам сметката да ми падне значително.

От най-голямото електроразпределително дружество в Южна България не обещават по-ниски цени на този етап. Сигурно е обаче, че от първи октомври отпадат регулираните цени на тока.

Петър Костадинов, EVN България: Най-честият ценообразуващ механизъм е енергията, която се купува от електроенергийната борса, това е цена която е видима и се знае и съответно ...всеки търговец си добавя марж към тази цена. Тази цена ще се обявява всеки месец предварително, но е факт, че няма как да са същите регулирани цени, които са в момента, защото и самият регулатор често казва, че цените се държат на минимума.

Всички небитови клиенти ще могат всеки месец със заявление да сменят търговеца си на електроенергия. До месец юни 2021 г. има преходен прериод, в който може да се направи този избор.

От електроразпределителното дружество съветват клиентите да не се подлъгват само от цената на тока, защото към нея се начислява сума и за разпространение и задължителните ДДС и акциз.

Станете почитател на Класа