Ще работят ли трайно безработните задължително на полето?

Трайно безработните ще работя задължително за 14 дни в нивите след промяна в Закона за насърчаване на заетостта, съобщи Агрозона . „Вече са проведени разговори със синдикатите в земеделието, имаме консенсус и започваме процедура за промяна в Закона за насърчаване на заетостта“, бе цитиран в материала министърът на земеделието Десислава Танева.

По-късно от "Агрозона" изтриха материала от сайта си, а от Земеделското министерство обясниха, че министърът не е разбрана правилно. Тя не е казвала, че ще е задължителна работата на полето, а обяснила, че правителството е направило всичко възможно да подпомогне земеделците и безработните. Със закона за извънредния режим се даде възможност на всички, които се включат и работят в селското стопанство, да получават едновременно обезщетения за безработица и възнаграждения за труда си.

И в момента трайно безработните, които са на социални помощи, за да ги получават трябва да положат общественополезна дейност. „Предвижда се възможността такава обществено – полезна дейност да бъде и работата по прибиране на реколтата. Надявам се, че това индиректно ще бъде облекчение за тези земеделски браншове, които имат много висока временна заетост при прибирането на реколтата“, коментира Танева във сваления материал. 

Който не желае да се труди, може да се откаже и да не получи помощ. Остава обаче възможността безработните да избират между работата на полето и дейностите, свързани с почистването на селищата.

Предложението за задължителен труд за безработните беше направено от Асоциацията на земеделските производители в България в началото на месеца. Тогава от АЗПБ изразиха своите опасения, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат на "сезонен гурбет" във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор "Земеделие", може да застраши и голяма част от населението, смятат от АЗПБ.

Такова движение на български сезонни работници обаче няма.

 

Станете почитател на Класа