Шефът на АПИ: Борисов е прав да реагира гневно

Не правим номерца на премиера. Опитваме се да изпълняваме задълженията си, включително за тол системата. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски пред бТВ.

 

Именно той бе чиновникът, подложен на публично унижение от премиера Борисов вчера заради недоволството на жители на крайни квартали на София от това, че от АПИ вече им искат винетки, за да отидат на работа.

Според Терзийски Борисов е бил в правото си да реагира гневно.

"Процесът не е толкова елементарен. Още в началото на 2019 г. отправихме искане до всички общини да уточнят своите граници, за да знаем и да организираме така дейността, че да бъдат таксувани само участници само извън населените места", каза той в своя защита.

По думите му през изминалите месеци в АПИ са получени искания от няколко общини, а по отношение на Столичната община са водени разговори в продължение на няколко месеца, тъй като проблемът е по-сериозен и имало участъци, които събират по-сериозен трафик.

"Сред глобените до момента шофьори категорично заявявам, че няма нито един водач от тези, които пътуват по участъците, които са обект на преговори", допълни Терзийски.

Той обясни и че вчера е провел лични срещи и разговори по телефона с кметове от тези населени места, чиито участъци са вече уточнени със Столична община, че няма да подлежат на винетна такса - Бистрица, Панчарево, Банкя, за да успокои хората.

Това всъщност му бе разпоредено от премиера Борисов по доста образен начин. Ето точните думи на министър-председателя:

"Във всеки център на населеното место отиваш лично и заставаш на площада и като едно време тея глашатаите (викаш): "Няма да има винетки, няма да има винетки. Викаш по три пъти няма да има винетки, обикаляш и се прибираш тогава".

Шефът на АПИ допълни, че не смята, че има лична вина за това, че в рамките на една година не е постигнато разбирателство със Столична община по казуса.

"В интерес на истината на семейството ми не им стана много приятно от думите на премиера. Не се чувствам като глашатай, а като човек, който полага усилия една сложан система да заработи. Но това са рисковете - да приемаш както позитивите, така и негативите от работата си. Лично не съм предупреждавал премиера, но съм сигнализирал регионалното министерство, че преговорите се забавят и че това може да доведе до напрежение", заяви Георги Терзийски.

 

Станете почитател на Класа