Роботите са най-големият риск за най-бедните страни

Дори глобализацията да доведе до по-голям икономически пай, разпределението на парчетата зависи от това как технологията прекроява икономическите отношения

В годините след падането на Берлинската стена през 1989 г. много западни политици приеха, че глобализацията е необратима и ще доведе до увеличаване на доходите за всички, пише в свой анализ за Bloomberg Стивън Кинг, старши икономически съветник на HSBC Holdings. През 2005 г. тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър обобщи част от това самодоволно мислене: „Чувам някои хора да казват, че трябва да спрем и да обсъдим глобализацията. Можете също така да обсъдите дали есента трябва да следва лятото". Опитът на западния свят в по-близкото минало показва, че Блеър греши.

 

Снимка: Bloomberg

 

По-бавният растеж, финансовата криза и в някои случаи нарастващото неравенство в доходите предизвикаха ответна реакция срещу глобализацията. САЩ изглежда вече не желаят да спонсорират модерните версии на институции от Втората световна война, които помогнаха да се определят международните правила на играта. Вместо това Белият дом поставя повече акцент върху "Америка на първо място", отколкото върху международно договорените норми. Един от резултатите е началото на търговска война, която вече се разпростря далеч отвъд двустранния конфликт между Китай и САЩ.

 

 

Виолета Русенова

Станете почитател на Класа