Фонд на фондовете предоставя нови средства от 35.6 млн. лв. за стартъпи

Фонд на фондовете избра мениджър за управлението на ФУНФ II, последния от трите Фонда за ускоряване и начално финансиране. Финансовият инструмент е подпомогнат със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
На база извършената оценка на предложенията на участниците, за посредник беше определен Обединение „Витоша Венчър Партнърс". Партньори в него са Марин Илиев, Марис Прии, Ерик Пол Андерсън, Йоханес Пол Вайнбергер, Максим Гурвиц, Никола Стоянов.
Екипът се състои от професионалисти със значителен опит, както в структурирането и управлението на рискови инвестиции, така и в организацията и провеждането на акселераторски програми. Партньорите са придобили опит в САЩ, Централна и Източна Европа, с фокус върху Латвия, Естония, Австрия, България и Румъния. Осъществените от тях инвестиции са преди всичко в компании в най-ранните фази от своето развитие, които оперират предимно във високотехнологичните индустрии.

 

Резултат с изображение за „Фонд на фондовете“"


„Витоша Венчър Партнърс" ще управлява публични средства в размер на 35,6 милиона лева, като се очаква те да бъдат допълнени с най-малко 10% частен капитал. Избраният посредник ще финансира най-малко 76 предприятия, като размерът на инвестициите във всяко едно от тях е в диапазон от 30 хиляди до 2 милиона лева.
Новият фонд има за цел да идентифицира и подкрепи перспективни стартиращи компании като им помага с капитал и ноу-хау, срещу което придобива миноритарен дял в капитала им. Програмата ще предоставя финансиране на предприятия в най-ранните етапи от тяхното развитие, а част от инвестициите ще подпомогнат развитието и на по-напреднали стартъпи. В рамките на програмата, одобрените за финансиране кандидати ще имат и достъп до доказани професионалисти в различни сфери на бизнеса, които ще споделят с тях опита, контактите си и ще им предоставят практически насоки за развитието на отделните проекти. На участниците могат да се предоставят и други съпътстващи услуги.
Подкрепата за стартиращи предприятия цели икономическо развитие чрез създаването на нови и бързо-растящи иновативни компании, които спомагат за общия технологичен напредък на икономиката и откриват нови пазари, като по този начин генерират качествен ръст на работните места.
Инвестиционният период на ФУНФ II ще продължи до края на 2023 година.
Фонд на фондовете вече създаде два инструмента със сходна насоченост, които вече са активни на пазара. Проектни предложения набират „Ню вижън 3" с общ ресурс от 53.4 млн. лв. и "Иновейшън Акселерейтър България" АД, който оперира със средства с общ размер от 30.5 млн. лв.

Станете почитател на Класа