И КЕВР даде зелена светлина за продажбата на "ЧЕЗ България"

И КЕВР даде зелена светлина за продажбата на "ЧЕЗ България"
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде зелена светлина по сделката за продажбата на ЧЕЗ. Така бизнесгрупата Еврохолд България АД ще може придобие дружествата на чешката енергийна компания у нас.

 

Това беше финалното разрешение, необходимо за осъществяването на сделката, след като тя получи одобрението и на Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври миналата година, след като първоначално забрани продажбата. Впослдствие обаче забраната беше оборена в Административния съд на София-област. 

Стойността на сделката бе обявена на 335 млн. евро.

 

С осъществяването ѝ Еврохолд ще придобие контрол върху бизнеса на ЧЕЗ Груп в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС).

 

Самата сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия ЧЕЗ Електро България АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги - ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара Груп, и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната, става ясно от публикуваното съобщение на "Еврохолд" до медиите.

 

За реализацията на сделката остава само да се подпишат договорите за финансиране и да бъде осъществено прехвърлянето на акциите. Финансирането по нея ще бъде осигурено чрез собствени средства на Еврохолд, както и със заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки.

 

"Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката. Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки с богат опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал. След завършване на придобиването ще работим за създаването на силна регионална ютилити компания", коментира Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в Еврохолд България.

В началото на тази година ЧЕЗ получи одобрение от Европейската комисия да продаде и бизнеса си в Румъния, като там купувач е австралийската Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Самата сделката се оценява на около 1 млрд. евро, а за осъществяването ѝ има нужда само още от одобрението на местните регулаторни органи.

Станете почитател на Класа