Над 75% от стартъпите у нас са заплашени от фалит до 6 месеца

Над 42% от стартъпите у нас смятат, че са изложени на среден до висок риск от фалит в рамките на предстоящите три месеца, а 75 на сто твърдят, че това може да им се случи в близките 6 месеца, ако икономическата ситуация не се промени. Това показва нов доклад, свързан със стартъп екосистемата и нас в ситуацията на кризата с Covid-19.

Анализът е дело на Българската стартъп асоциация (BESCO), Edit.bg, Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, Enderavour България, ABLE и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката.

Текстът включва както основните проблеми на екосистемата в момента, но и предложения за мерки за икономическото ѝ възстановяване. В проучането са включени 100 български стартъпа, които работят в повече от 27 различни индустрии.

66% от компаниите очакват над 40% спад на приходите спрямо предходните месеци, а 63% планират съкращения на една четвърт от сегашния персонал или повече, сочи докладът. Повече от една трета от фирмите очакват да загубят приходи в диапазона 40-60%.

13sas

 

 

По отношение на съкращенията се очаква всяка пета компания да загуби над три четвърти от своите служители. Над 18% от планираните освобождавания на персонал ще са на хора на позиции в сферата на маркетинга и продажбите. На второ място ще са административните позиции.

 

14dds

 

 

Това се случва в момент, в който българската икономика страда от наложените мерки за овладяване разпространението на новия коронавирус в страната – ситуация, каквато наблюдаваме в целия свят.

Докладът показва още, че 65% от компаниите, включени в изследването, смятат за съществен проблем загубата на местни клиенти. 54 на сто пък са притеснени от загубата на международни клиенти, а 53% считат за сериозно предизвикателство липсата на ликвидност. В тази връзка авторите подчертават, че в момента стартиращите фирми у нас изпитват „остра нужда от сигурни клиенти и лесен достъп до капитал“.

В тази връзка сред предложените мерки е държавата под някаква форма да се превърне в надежден клиент на стартъпите, или поне това смятат над 20% от анкетираните фирми. За да се случи това, ще са нужни промени в законодателството за обществените поръчки, като се даде право на иновативните и стартиращите фирми да участват в публични търгове, които са с по-малък мащаб.

Данните показват още повече от 23 на сто от стартъпите са на мнение, че капиталовите инвестиции трябва да бъдат увеличени, като това може да се случи чрез дългов или рисков капитал. Те виждат необходимост финансирането от страна на фондовете за рисков капитал да има по-голям приоритет за държавата, но са необходими и други мерки. Сред тях е олекотяване на административните процеси и по-бързото стартиране на работата на инвестиционните посредници, които са избрани от „Фонд на фондовете“.

 

15ffdm

 

 

Освен това е необходимо да се разшири възможността сегашните фондове за дялово и рисково инвестиране да подкрепят компаниите, които да в ранна фаза на развитие. Идеята е за достъп до заем в размер на до 5 млн. евро, който всеки фонд да може да получи и да насочи средства към много от стартъпите, които са заплашени от фалит.

Оказва се, че едва 21% от анкетираните стартиращи компании подкрепят правителствената мярка за разделяне на заплатите 60/40 и смятат, че тя е крайно недостатъчна, когато става дума за висококвалифицираната работна сила. Като недостатък стартъпите вижда липсата на опростен механизъм за разпределение на дялови опции на служители, а този инструмент би бил от полза в момента, тъй като ще може да помогне на компаниите да запазят служителите си и да привличат по-лесно други. Припомняме, че BESCO вече работи по законопроект за Договорно акционерно дружество, което би могло да реши този проблем.

Докладът показва още, че 33% от стартъпите твърдят, че, за да оцелеят, са им нужни между 25 хил. и 100 хил. евро. 31% се нуждаят от спасителен капитал между 10 и 25 хил. евро. Над 35 на сто то анкетираните посочват, че директният финансов стимул трябва да дойде от банките или от правителството. 45 на сто твърдят, че се нуждаят от преки финансови облекчения чрез различни инструменти, а 20 на сто са категорични, че правителството трябва да стане активен участник или клиент на техни продукти и услуги.

 

16gtf

 

 

Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа