Полските железници продават дял от товарните си превози

Polskie Koleje Panstwowe SA, полските държавни железници, ще предложат през четвъртото тримесечие на Варшавската фондова борса дял от товарните си превози, което ще бъде най-голямото първично публично предлагане в страната от близо година. Компанията ще си запази мажоритарен дял в PKP Cargo SA след IPO-то и ще предложи дялове и на служителите, съобщи в сряда Cargo. Железниците могат да получат от предлагането до 1,65 милиарда злоти (526 милиона долара) от продажбата на най-печелившото си поделение, съобщи в. „Пулс бизнесу“ на 11 юли, без да цитира източник. В сряда компанията, която е най-големият конкурент на Deutsche Bahn AG в Евросъюза, не коментира в декларацията си стойността на сделката.
PKP Cargo имаше 60,3 % дял от полския пазар миналата гдина и контролираше 8,5 % от товарните превози в ЕС през 2011 г., сочат данни на уебсайта й. За сравнение DB Schenker имаше съответно 28 % и 5,4 % от пазара в ЕС и Полша. През първата половина на тази година Cargo имаше чиста печалба от 77 милиона злоти в сравнение със 137 милиона преди година. Приходите й паднаха с 9,2 на сто до 2,29 милиарда злоти в същия период. Превозите на въглища имаха дял от 43 на сто, а строителните материали – 14 % от всички превози.
По-рано този месец компанията подписа споразумение с профсъюзите, което включваше т.нар. приватизационен бонус от 165 милиона злоти, които ще се платят на служителите след IPO-то. PKP планира да продаде дял в Cargo на Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи през главният изпълнителен директор на железниците Якуб Карновски.
По „Блумбърг“

Станете почитател на Класа