„Меча“ оценка на Рубини за златото, но „бича“ за акциите

Видният икономист Нуриел Рубини, известен с прозвището „Д-р Смърт“, се изказа негативно за златото и някои нововъзникващи пазари, но бе позитивен за американските, японските акции и за долара. „Защо оценката е „меча“ за златото? Има няколко причини“, заяви той в ключовата реч на конференцията IndexUniverse’s Inside Commodities в Ню Йорк. Рубини каза, че остатъчните рискове за глобалната икономика са намалели и това удря търсенето на ценния метал, често смятан за сигурно убежище. Освен това златото ще попадне под натиска на укрепващия американски долар и покачващите се реални лихви, заяви икономистът.
В отговор на въпрос в кои области е по-оптимистичен, Рубини подсказа предпочитания за акциите пред облигациите, а в рамките на акциите фокусиране върху силните икономики вместо върху развиващите се пазари, особено върху американските и японските акции вместо върху европейските или британските.
Рубини бе доста песимистичен за стоките по принцип, подчертавайки, че „суперцикълът“ при стоките вероятно е приключил. „Цените на повечето стоки през следващите няколко години по-скоро ще спадат, вместо да се покачват“, каза той. Той цитира спада в растежа на Китай, който освен това се променя към по-малщка стокова интензивност, заедно с началото на прекратяването на програмата за стимули на Федералния резерв. Той цитира покачващите се лихви и укрепващия долар, като добави, че „хората, предричащи смъртта на долара“, грешат. САЩ, посочи той, имат предимство пред други развити икономики със своята демография и технологии.
„Меча“ преценка за други области? Някои нововъзникващи пазари със сегашен бюджетен дефицит и други предизвикателства, отговори той, като посочи, че е загрижен за страни като Индонезия, Индия, Бразилия, Турция и Украйна.
По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа