ЕС се жалва в СТО от Русия заради автомобилни такси

Европейският съюз отнесе за пръв път в Световната търговска организация търговски спор с Русия. Еврокомисията се противопоставя на „такса рециклиране“, с която Русия облага внасяните автомобили, произведени в ЕС. Според изпълнителния орган на ЕС такава такса няма за коли, произведени в Русия, Беларус и Казахстан.
Тези такси премахват ефекта от намаленията на вносните тарифи, които Русия направи съгласно правилата на СТО, казва Еврокомисията, окачествявайки като „тежки“ последиците за автомобилния експорт от Европа.
Русия бе приета в Световната търговска организация миналия август и въведе „тарифите за рециклиране“ на 1 септември, само няколко дни след присъединяването си, при което бе задължена да съкрати вносните мита. Новите тарифи се налагат върху автомобили, камиони, автобуси и други моторни превозни средства. За автомобилите таксата варира от 420 до 2700 евро за нови коли и от 2600 до 17 200 евро за кола, произведена преди повече от 3 години. За някои МПС, като определени камиони, използвани в минодобива, таксата достига до 147 000 евро, казва комисията.
Световната търговска организация има право да призове дадена страна да промени политиката си, а ако не се подчини, да даде на ответната страна правото да отвърне по същия начин.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа